Skip to content

Соседско право

Уредување на односите меѓу соседите

Соседското право е взаемно и обѕирно вршење на правото на сопственост на недвижност помеѓу соседите, односно едниот сосед сопственик на недвижност да бара од другиот сосед сопственик на соседната недвижност, во негова полза нешто да трпи, пропушта, да стори или да бара разграничување.

Заштитата на своите права соседот може да ја оставри во постапка пред суд, доколку нема друг начин да се спроведе истата.

Со соседското право се уредуваат и односите на сопствениците во згради во етажна сопственост (ако не е во спротивност со закон).

Извор:
Закон за сопственост и други стварни права

За водење на постапка за имотно-правни работи и потребната документација за истата обратете се во Сервисеа.

Во Сервисеа ќе Ви помогнеме со сите правни и административни препреки. Нашите услуги се достапни на следниот линк.

Вашиот проблем е наша мисија!

This Post Has 0 Comments

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back To Top