Skip to content

Стекнување имот во вонбрачна заедница

Вонбрачните другари имотот што ќе го стекнат во вонбрачната заедница се смета за заеднички имот. Двајцата вонбрачни другари имаат право на сопственост на заедничкиот имот.

Заедничкиот имот вонбрачните другари можат да го поделат спогодбено, со што истиот станува посебен имот. Во поглед на наследството, легатот и подароците остануваат како дел од посебниот имот на едниот вонбрачен другар, кој воедно ги имал претходно или ги стекнал.

Извор:
Закон за сопственост и други стварни права

Во Сервисеа ќе Ви помогнеме со сите правни и административни препреки. Нашите услуги се достапни на следниот линк.

Вашиот проблем е наша мисија!

This Post Has 0 Comments

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back To Top